Излет – Копаоник 2019


Планинарско-еколошка секција наставља са радом пуном паром, али овога пута на мало другачији начин. У сарадњи са планинарско-еколошким друштвом „Троглав“ из Краљева, успели смо да убележимо још километара на највећем планинском масиву наше земље- Сребрној планини, тј. Копаонику. Групу ученика од 11 чланова  су предводили професор енглеског језика Иван Петровић, професор српског језика у пензији Драган Николић и планинарски водич Марко Кушевија из ПЕУ „Троглав“.

Наиме, 17. новембра раном зором упутили смо се ка Копаонику расположени и спремни да одговоримо свим захтевима. Први циљ јесте био долазак до Небеских столица. Небеске столице су тек 1998. године добиле овај назив након што је група археолога посветила пажњу овом археолошком налазишту и открила остатке хришћанске базилике. Небеске столице се налазе испод највећег врха Копаоника, Панчићевог врха, на око 1800 метара надморске висине, што нам је пружило могућност да забележимо прелепе фотографије. Након тога упутили смо се пут рудника олова и цинка Запланина. Тамо нас је дочекала једна старија госпођа, која је и улепшала наш обилазак рудника тако што нам је поделила остатке руда, које смо задржали као сувенире. Након тога, кренули смо ка Јеловарнику, другом по висини водопаду у Србији, поред којег смо провели предивне тренутке. Последње одредиште било је код Мрамора, споменика из далеке 1960. године, који стоји у селу Брзеће као сведок  дешавања у Другом светском рату.

Сам пут од 15-ак километара није био ни приближно лак. Међутим, наша упорност и жеља да у томе истрајемо на крају  је довела до тога да смо све захтеве успешно савладали. Шале, дружење, целокупна атмосфера и пејзажи природе учинили су  наш умор пријатним. У току самог пешачења, друштво су нам  правила два пса, која су нас пратила током целе стазе.  Оно што је још важно јесте да смо  и по нешто научили, пре свега од водича Марка али и искусних планинара који су пошли са нама. Сазнали смо како се неке ствари које нам природа пружа употребљавају, као и  то шта је неопходно да у природи опстанемо.

Планинарско-еколошка секција се захваљује ПЕУ „Троглав“ у нади да ћемо још обилазака организовати заједно.

Стефан Глигоровић

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.