Наши преци , наше славе


Вече, 4. oктобар 2019, кабинет за српки језик и књижевност. Ми, ученици Економско-трговинске школе, узбуђени, поносни, уплашени. Узбуђени јер смо део једне незаборавне чаролије; поносни јер ћемо говорити о својим  крсим славама, прецима, својим породицама, о себи;  и на крају уплашени јер нас очи наших родитеља и професора нетремице гледају. Ипак, храброст нам улива задовољан поглед наше професорке српског језика, Весне Лужњанин, која нас је сигурном руком водила ка остварењу циља. Она је , инспирисана писменим задатком  Данијела Жоића , одлучила да организујемо програм који смо назвали „НАШИ ПРЕЦИ, НАШЕ СЛАВЕ“.

 Ми,који смо прихватили да говоримо на ову тему, озбиљно смо схватили задатак и свако од нас је дао свој допринос најбоље што је могао. Нека наша сазнања о прецима вратила су нас чак у XII век ; знали смо ко су нам наврдеде, чукундеде, прадеде; где су живели и чиме су се бавили; где и због чега су се селили; колико су живели; ко су им били браћа и сестре; где су погинули или умрли.

 Потом смо говорили о свецима и славама које наше породице славе кроз векове, Светом Николи, Светој Петки и Светом Архангелу. Вероучитељ Радован Парезановић је пресекао славски колач уз Оче наш.

         Наш тим чинили су ученици другог, трећег и четвртог разреда: ДАНИЈЕЛ ЖОИЋ, ИСИДОРА МИЛАНОВИЋ, УРОШ СТАНЧИЋ, ЕЛЕНА РАДИЧЕВИЋ,СТЕФАН ГЛИГОРОВИЋ.

Да све буде савршено , помогли су нам АЛЕКСАНДАР АКСИЋ И МИНА БАРЛОВАЦ, који су бринули о томе да се старе породичне слике предака и породична стабла смењују на видео-биму и да све буде сачувано у оку фото-апарата. Уз њих биле су ту и ЕКАТЕРИНА ДУЊИЋ И МАРИНА МАРИНКОВИЋ које су својим извођењем етно песама унеле ведрину и допринеле лепоти ове вечери.

       Сви смо били један тим: донели смо породичне слике, старе албуме, иконе, породична стабла, књиге писане старословенским језиком, старе српске биографије,стари новац…како бисмо што сликовитије приказали неко друго време, време наших предака. Тимски дух и тимски рад, консултације, договори, одлучивање – све се одвијало у пријатној и радној атмосфери . Идеја да се окупе ученици различитих разреда , била је пун погодак због размене искустава, упознавања па и дружења које ће уследити.

     У име свих учесника желим да се захвалим господину др Мирољубу Арсићу, Мирјани Савић,библиотекарки из Музеја града Краљева, професорима и родитељима на указаном поверењу. Сигурно је да сте улепшали ово вече које свима нама много значи.Мислим да ћемо и после много година, када год се сетимо школе, помислити и на ово вече.

         Надам се да је ово тек почетак и да нас чека још оваквих занимљивих вечери. Колико познајемо професорку Весну, верујемо да ће још много ученика показати свој таленат  на сличним манифестацијама и бити инспирација и другим школама у Краљеву да заинтересују своје ученике за оно што стварно вреди. 

                                                         ИСИДОРА МИЛАНОВИЋ,II4

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.