Посета Краљевачког позоришта нашој школи поводом представе „Трпеле“

Ученици и професори Економско-трговинске школе одгледали су 12. марта 2023. године представу Краљевачког позоришта „Трпеле“. Након одгледане представе, у четвртак, 6. 4. 2023. године нашу школу су посетиле и са ученицима Економске школе,  Средње музичке школе и Медицинске школе разговарале редитељка представе Александра Ковачевић и глумице Биљана Талић, Горица Динуловић и Светлана Миленковић. Поред ученика, разговору и дружењу присуствовали су и професори Јелица Милутиновић, Весна Драгојевић, Јелена Бишевац Дамјановић, Жарко Милојчевић и Данијела Николић Сурла. Тема разговора било је насиље над женама, али разговарало се и о породичном насиљу, као и о вршњачком насиљу међу тинејџерима.

Представа „Трпеле“ је била повод да се споје школа и позориште и да се на један мало другачији начин говори о породичним односима, о насиљу над женама, о предрасудама и стереотипима који су присутни у друштву. Током разговора чули су се утисци са представе, како се дошло на идеју да се створи представа, о самом стваралачком процесу и о реализације на сцени. Глумице су говориле о својим утисцима са представа, реакцијама публике, значају који представа има на сваког ко је погледао представу, али и о томе како су се припремале за своје двоструке улоге (улогу жртве и насилника) и колико је сам тај процес био захтеван. Отвореним разговором, не скривањем насиља, пријављивањем, можемо да допринесемо промени свести и утичемо на решавању овог великог проблема.

Разговор и размена мишљења између ученика, редитељке и глумица био је инспиративан и користан за све учеснике. Још једном је доказано да и кад се завеса спусти, представа наставља да живи међу публиком, а ова представа посебно опомиње да ни један облик насиља није прихватљив.

Захваљујемо се Краљевачком позоришту, ученицима и наставницима што су узели учешће у овој активности и  надамо се да ће се овакво креативно дружење ускоро поновити.