Посета музеју града Краљева


           Ученици трећег разреда Економско-трговинске школе у Краљеву, заједно са својом професорком српског језика и књижевности, Весном Лужњанин,  присуствовали  су  у Музеју града Краљева  стручном вођењу кроз изложбу „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“  Вече, 19. септембра 2019. године, било је резервисано за ту посету .

            Позиву се одазвао велики број ученика треће године. Ученици су имали прилику да се боље упознају са ликом Уроша Предића, једног од највећих српских сликара, који је по свим сазнањима био  скромна и емотивна личност,цењена од својих савременика,колега, универзитетских професора .  Био је везан за родитеље, пре свега мајку, браћу и родни Орловат. Такође ученици су чули и видели много занмиљивих детаља из живота великог уметника. Сазнали су да се школовао у Зрењанину  и да је касније завршио немачку школу у Црепаји . Сазнали  смо коју музику је волео, шта су му замерали и због чега су га хвалили, као и све детаље о његовим изложеним делима.

           Видели смо део његове сликарске заоставштине. Изложена дела, од којих су најпознатија „Косовка девојка“, „Херцеговачки бегунци“ и „Сироче на гробу“ , видели смо много пута и раније ,али многи од нас нису знали да су то слике овог изузетног сликара реализма .Урош Предић је био и изузетни портретиста, а ми смо имали прилику да видимо свима добро познат портрет  краља Петра I и Александра Карађорђевића.

            Оно што је ученике одушевило и поред свега оставило најјачи утисак био је оригинални намештај и опрема Предићевог београдског атељеа. Био је ту и Предићев штафелај који као да и данас чека свог сликара. „Одувек ми је највеће уживање било да седнем пред празно платно и да му поклоним живот“ ,рекао  је уважени сликар. Да, он је на својим сликама насликао људе и пределе и свему удахнуо живот. У томе и лежи тајна уметности.

          Била је ту изложена  и Предићева преписка коју је брижљиво  чувао. Она сведочи  о  бројним и дугогодишњим  дописивањима путем писама,  а бројне разгледнице изненађују изузетним рукописима.

            По анкети коју смо спровели међу ученицима сазнали смо да им је веома  драго што  су  имали прилику да присуствују  једном оваквом културном догађају  и захваљују се професорки Весни Лужњанин која је била иницијатор ове посете.

Текст: Ива Зупан, ученица одељења  III/3
Фотографије: Мина Барловац, ученица одељења  III/3


 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.