Посета музеју


Дана 10. 12. 2019. године ученици III-2 одељења Економско – трговинске школе, који похађају Историју као изборни предмет, посетили су Народни музеј Краљево. С обзиром да тренутно обрађују област везану за нумизматику и историјат новца, организована им је посета нумизматичкој и археолошкој поставци у оквиру сталне поставке Народног музеја Краљево. Кроз ове поставке ученици су имали и стручно вођење од стране вишег кустоса нумизматичара Слађане Спасић. Она их је упознала са археолошким локалитетима у Краљеву и околини и пореклом новца који је на њима пронађен. Такође, љубазна домаћица, говорила је и о начину на који се поступа са пронађеним новцем, као и о начинима на које музеј долази до музеалија у виду старог новца.

            Након што је остварен главни циљ посете музеју, ученици су прешли на разгледање осталих поставки. Тако су, најпре, обишли остатак сталне поставке, у оквиру кога су имали прилику да се упознају са етнолошком збирком, изгледом грађанског друштва града Краљева с краја 19. и почетка 20. века, као и ратном историјом нашег града од најранијих времена, па све до последњих ратова деведесетих година 20. века.

            Након тога, сишло се у приземље, где су ученици најпре имали прилику да обиђу изложбу „Јасеновац – право на незаборав“. Изложба је дело међународне експертске групе историчара из седам земаља и своју премијеру је доживела у јануару 2018. године у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог светског рата. Гостовање у Краљеву је њено прво гостовање након повратка у земљу. Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно 8 логора за истребљење у Другом светском рату.

            На крају, након изузетно мрачних тема, фотографија и експоната које су код њих изазвале нескривене емоције, ученици су прешли у други део Галерије Народног музеја, где су имали прилике да се упознају са 120 година дугим историјатом Шумарске школе. У сада већ опуштенијој атмосфери, ученицима је посебну пажњу привукла поставка на којој је био призор из шуме са низом препарираних животињских врста, које се могу наћи у нашим шумама.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.