Посета ученика наше школе Основном суду у Краљеву


Ученици другог разреда смера ПОСЛОВНИ АДМИНИСТРАТОР И ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР из предмета КАНЦЕЛАРИЈСКО ПОСЛОВАЊЕ цео један модул обрађују тему РАД С ПОШТОМ.

Помислила сам током упознавања ученика с неким од наставних јединица из ове области да би њима много јасније било када би то могли видети уживо. Такви појмови су: ПИСАРНИЦА, ЕЛЕКТРОНСКА ОБРАДА ПОДАТАКА, КЊИГА ДОСТАВНЕ ПОШТЕ НА ЛИЧНОСТ, ПРЕДМЕТИ, ОМОТ СПИСА, ПРИЈЕМНИ ШТАМБИЉ…

Са званичницима у Суду повезала ме је бивша и веома драга ученица Ивана Гојковић. Након прелиминарних разговора са веома љубазном председницом суда, Златом Ђорђевић, и утврђивања датума за посету, обавестила сам ученике (којима сам још у току првог полугодишта наговестила да ћу покушати да организујем ову посету) да је посета заказана за 12.фебруар. Позиву за посету одазвало се 20 ученика из ових одељења што је врло добар број заинтересованих обзиром да је посета договорена за дане у време зимског распуста.

Тачно на време испред зграде суда дочекао нас је потпарол Суда и најпре нас је примио у великој сали намењеној вероватно оваквим и сличним посетама и окупљањима. Ученици су се представили и домаћин се потрудио да ученици у првом сусрету са Судом осете љубазност домаћина.

Након кратког разговора и пружања ученицима основних података о раду Суда, потпарол Суда, Ацо Милојевић,  поделио је ученицима неколико различитих типова образаца које Суд користи у раду, а онда је позвао ученике да подељени у три групе пођу у обилазак писарница. Ученици су обишли КРИВИЧНУ, ПАРНИЧНУ И ИЗВРШНУ ПИСАРНИЦУ у којој су могли да виде ток кретања поднеска од тренутка уласка у Суд преко обраде до одлагања решеног предмета на одговарајући начин.

Након обилазака писарница ученици су жељно ишчекивали други део посете у ком нам је било обећано да ћемо присутвовати суђењу. На нашу велику жалост прво суђење није одржано због недостатка довољног броја материјалних доказа за одржавање истог. Понадали смо се да ћемо одгледати друго али се на другом нису појавили окривљени. Судија је одложила суђење и о томе упознала присутне адвокате и тужиоца а онда изненада када смо већ помислили да је све завршено, наишао је окривљени и као у добро осмишљеној сцени из суднице Синише Павића, насмејао све нас присутне покушавајући да оправда своје кашњење.

Након тога је искусна судија, Виолета Мишковић, ученицима дала веома интересантне информације о свом раду и радо одговарала на питања које су ученици постављали.

Ускоро је посети дошао крај.

Слика испред суда за сећање на ову посету и велико хвала свима који су се потрудили да посета Суду буде успешна.

                                                                                                Предметни наставник

                                                                                                Славица Пајовић Дукић

 

Неки од утисака ученика након посете Суду:

„Искрено, било ми је много лепо. Мислим да ми је ово најбољи догађај на распусту до сада. Прво што су сви били испуњени позитивном енергијом… Људи, запослени у суду су прељубазни. Лепо су нас дочекали и веома су гостопримљиви. Свако од њих нам је посветио довољно времена и стварно су се потрудили да нам дочарају посао којим се они баве. Данас смо научили све оно о чему сте Ви нама причали, данас смо научили и да одлазак у суд, која је веома озбиљна установа претворимо донекле у дружење и дивно искуство. Надам се да ћемо још неки пут да одемо тамо, бар на још неко суђење, пошто ми је то најзанимљивије. А и анегдоту са данашњег суђења ћемо сигурно дуго препричавати“. (И)

„Свиђа ми се што су били јако љубазни према нама. Било ми је толико забавно и занимљиво, да сам након те посете размишљала како би било да ја ту радим. Види се да су се јако потрудили да нам буде лепо и да нам покажу што више ствари. Жао нам је што нисмо имали могућност да видимо суђење, али се надамо да ће бити прилика“. (М)

„Пре свега желим да се захвалим што сте нам омогућили ову посету, јер је заиста било предивно. Свидео ми се обилазак писарнице а најзанимљивије ми је било присуствовање суђењу иако није било одржано до краја. Имам позитивно мишљење о свима који су нас угостили, и мислим да су уложили велики труд да би наш обилазак учинили што бољим. Желела бих да се једног дана нађем у онаквој канцеларији у којој смо данас били“. (В)

„Посета суду је била занимљива. Драго ми је да смо доста ствари које смо учили из књиге видели како изгледа у пракси“. (А)

„Свидео ми се обилазак Основном суду у ком смо видели свашта занимљиво и јако корисно за наше часове у школи. Највише ми се свидело обилазак писарнице јер сам ту заправо могла видети како практично изгледају ствари које ми учимо“. (К)