СЕМИНАР у организацији „ДОСТИГНУЋА МЛАДИХ У СРБИЈИ“

СЕМИНАР у организацији „ДОСТИГНУЋА МЛАДИХ У СРБИЈИ“ одржан је од 3-5. децембра 2023.г. у Београду.
На семинару је било око 30-ак наставника средњих школа из целе Србије. 
Знања стечена на семинару основ су за реализацију неколико других активности које могу бити организоване од стране наставника. То су такмичења УЧЕНИЧКА КОМПАНИЈА, ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ, ТИТАН итд. 
Семинар је био интересантан и за препоруку је сваком наставнику, без обзира на факултет који је завршио. 
На семинару, једна од активности била је да наставници организовани у групама осмисле идеју и прођу фазе оснивања компаније, развоја производа, организовања сајма и презентовања активности као што ће то учинити и са ученицима.
Идеја коју је осмислила група у којој сам била и ја, бавила се ПОВЕЋАЊЕМ БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА У ШКОЛИ, као и ОЛАКШАВАЊЕМ РАДА НАСТАВНИКА У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ЧАСОВА, КОНКРЕТНО КОД ЕВИДЕНТИРАЊА ПРИСУТНИХ НА ЧАСУ.
Идеја је да се направи наруквица са QR кодом која садржи основне податке о ученику – име и презиме, назив школе и разред и одељење, а која би ученику отварала врата школе а такође и пријављивала га на час преко ес дневника када уђе у учионицу и тиме скраћивала време приликом уписивања одсутних ученика. По питању безбедности донела би много јер би врата на згради школе могла да се отворе само са овим кодом а такође и родитељ би тако знао да ли му је дете у школи. Ова идеја захтева прилагођавање постојеће апликације ес дневник а то би могли да реализују студенти неког  техничког факултета са ИТ одсеком кроз CASE STUDY. Читачи кодова нису скупи а ни израда кодова не представља проблем. 
Да би идеја заживела, неопходно је да МПС препозна значај наше идеје по питању БЕЗБЕДНОСТИ као и по питању ОЛАКШАВАЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ УЧЕНИКА НА ЧАСОВИМА. Наравно да је идеја у зачетку, али је наишла на опште одобравање свих присутних на семинару, као и чланова жирија који је бирао победничку компанију. 
Такмичење ученичких компанија ће бити у марту 2024. године. 
 
Професорка Славица Пајовић Дукић  

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.